Поминальні обіди – невід’ємний атрибут похорону, їх роблять відразу після поховання спочилого, а також через дев’ять, сорок днів і через рік. Залежно від традицій дати можуть змінюватися, додаватися. Під час трапези рідні і близькі не тільки куштують їжу, але і моляться за упокій і спасіння душі, згадують про померлого, висловлюють пам’ять і повагу. Ритуальний обід можна робити вдома, але багато хто замовляє трапезу в кафе або їдальнях.
У нас ви можете замовити поминальний обід на необмежену кількість персон. Вартість трапези розраховується виходячи з числа присутніх і замовлених страв. Ми пропонуємо стандартні обіди, рекомендовані християнськими канонами, але ви також можете замовити трапезу відповідно до традицій інших віросповідань або побажань померлого. Сервірування, якість страв та обслуговування буде забезпечено на вищому рівні. У нас доступні ціни на обіди, ви можете зробити замовлення на обслуговування в інших регіонах України.
Кожен поминальний обід має свої особливості та нюанси і це відноситься не тільки до пропонованого меню, а й пов’язане з традиціями сім’ї, віросповіданням тощо Однак є кілька правил, яких слід дотримуватися в більшості випадків:
Важливо пам’ятати, що їсти трапезу на могилі покійного в день похорону не можна, робити це треба після приїзду з кладовища. Якщо раніше традиції забороняли сідати за стіл, поки не буде проведено повне обмивання усіх присутніх, а також помиті підлоги і замінена одяг, в якій близькі були на кладовищі, то сучасні ритуали спростилися: сьогодні досить просто помити руки перед їжею.
Враховуйте, що бути присутніми на обіді можуть тільки запрошені люди, не можна самостійно прийти і сісти за стіл.
Розповімо про православних стравах, які традиційно виставляються практично завжди в нашій країні, але ми також враховуємо традиції представників іншої віри.
Головна страва – кутя, з неї починається ритуальна трапеза, нею ж вона і закінчується. У кутю обов’язково входять зерна (пшеничні або рисові), а також мед: перші символізують воскресіння, другі кажуть про солодке життя, яке буде супроводжувати померлого в царстві небесному.
Інша їжа також може нести певний сенс. Наприклад, млинці – це символ добового кола, що говорить про те, що після заходу буде обов’язково світанок. Їх їдять з медом перед основними стравами.
Один з обов’язкових атрибутів: гарячий суп. Пар, який піднімається з тарілки, допомагає піднестися душі померлої людини до Бога. Використовують борщ, щі, суп з локшиною.
Як гарнір багато віруючих їдять ячну або пшеничну кашу, вони символізують силу. Крім цього, на стіл виставляються:
Часто подають холодець, особливо, якщо поминальний обід проходить вдома. На завершальному етапі куштують десерти, можна використовувати випічку, печива, цукерки, але не можна тістечка і торти. З напоїв виставляють узвари, компоти, кисіль.
Остаточне меню обов’язково узгоджується з замовником, з нього можуть бути видалені або додані інші страви.
Замовлення ритуальної трапези у нас, це:
Маємо великий досвід в організації поминальних обідів і надаємо додаткові ритуальні послуги: продаємо пам’ятники і квіти, надаємо музику і транспорт, послуги відспівування, організуємо доставку вантажу 200, надаємо юридичні консультації. Створимо максимально комфортні умови для прощання з коханою людиною, тим самим, сподіваємося, кілька зменшимо вашу біль втрати.